GcG logo tel breed

 Oedeemtherapie

 

Oedeem is een opeenhoping van vocht. Oedeem kan ontstaan na ingrepen waarbij lymfklieren zijn weggenomen of beschadigd, zoals bij een borst- of prostaatoperatie. Maar oedeem kan ook ontstaan rond een litteken, bij spataderen of rond verwondingen. Het kan ook aangeboren zijn. Met manuele lymfdrainage (een speciale massagetechniek), oedeemgrepen of lymftaping zorgt de huidtherapeut ervoor dat het vocht wordt afgevoerd. Hierdoor kan pijn afnemen en wondgenezing worden bevorderd.

Er zijn verschillende vormen van oedemen, hieronder worden lymfoedeem en lipoedeem besproken.
- Lymfoedeem betekent letterlijk vochtophoping. Vanwege een stoornis in het lymfestelsel kunnen de lymfevaten het vocht slechts beperkt afvoeren, waardoor er vocht achter blijft in de huid . Dit kan aangeboren zijn  (primair lymfoedeem) of het gevolg van een operatie of bestraling, zoals bij borstkanker (secundair lymfoedeem).
- Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het gaat om een pijnlijke chronische ziekte op met name de heupen, bovenbenen en knieën. Het wordt veroorzaakt door een stoornis in de aanmaak van het vetweefsel. Onbehandeld lipoedeem kan op den duur leiden tot vochtophoping in de huid (lymfoedeem). Vaak is er ook een combinatie met spataderen en overgewicht.

Het is voor ons belangrijk om patiënten een totaalpakket aan te kunnen bieden. Zodat u bijvoorbeeld niet alleen voor oedeemtherapie bij ons terecht kunt, maar dat er tevens ook een therapeutische elastische kous aangemeten kan worden. Voor uw gemak hebben wij ervoor gekozen om zorg aan te bieden op verschillende locaties zodat u altijd dicht bij huis terecht kunt.