GcG logo tel breed

 Huidtherapie

Wij behandelen patiënten met een zieke en/of beschadigde huid. Het doel van de behandeling is het opheffen, verminderen of voorkomen  van een stoornis of beperking als gevolg van een huidaandoening. Voorbeelden van huidproblemen zijn o.a. acne, littekens, camouflage, overbeharing, pigmentafwijkingen en rode haarvaatjes.

In de huid zitten haarzakjes waardoor talg (huidsmeer) naar buiten kan komen. Raken deze haarzakjes verstopt dan kunnen verschillende klachten optreden, zoals een vette glimmende huid, puistjes en meeëters. Bij de behandeling van acne worden puistjes en meeëters aangeprikt en uitgeduwd. Ook gebruiken we onder andere de techniek microdermabrasie. Hierbij worden de oude huidcellen verwijderd en de aanmaak van nieuwe gezonde cellen gestimuleerd door de huid als het ware te ‘zandstralen’. Microdermabrasie wordt ook bij acnelittekens en pigmentafwijkingen die veroorzaakt zijn door acne veel gebruikt.

Een behandeling door de huidtherapeut kan onder meer bestaan uit een dieptereiniging. Deze behandeling bestaat uit het aanprikken en uitdrukken van puistjes en het verwijderen van comedonen.

Littekenweefsel wordt veroorzaakt als een wond niet mooi kan genezen, bijvoorbeeld als gevolg van een infectie, een slechte algehele conditie of een slechte doorbloeding van het wondgebied. Er zijn verschillende soorten littekens, gewone littekens, atrofische littekens, hypertrofische littekens en keloidale littekens. Bij atrofische littekens is de huid onder het litteken afgenomen. Vaak is het litteken ingetrokken en dun.

Door middel van speciale massagetechnieken kunnen klachten zoals jeuk en pijn, hypertrofie, verklevingen, doorbloedingsstoornissen en oedeem verminderen.  Tevens kan de huidtherapeut u zelf massagegrepen aanleren waarmee u uw litteken soepel kunt houden.


Bij hypertrofische littekens is te veel collageen weefsel gevormd. Dit litteken ligt boven de huid en het zijn vaak brede, roze littekens.
Keloïdale littekens zijn te vergelijken met hypertrofische littekens, alleen groeien zij over de grenzen van het wondgebied heen. Deze littekens ontstaan vaker bij negroïde mensen en na een trauma.
Littekens kunnen niet worden verwijderd door de huidtherapeut. Wij kunnen wel helpen de klachten bij een litteken, zoals jeuk, pijn en vochtophoging te verlichten. Dit kan door middel van massagetechnieken zoals manuele littekentherapie, lymftape, siliconenpleisters of siliconengel.

De camouflagebehandelingen zijn bedoeld om bijvoorbeeld storende pigmentafwijkingen minder opvallend te laten maken. De water- en veegvaste camouflagecrème wordt op deskundige wijze in de goede kleur bepaald. Wij leren u de camouflagecrème zelf goed aan te brengen voor in de thuissituatie.

Er zijn twee soorten overbeharing. Bij de ene vorm (hypertrichose) is er sprake van bovengemiddelde haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Deze vorm komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de puberteit. De andere vorm (hirsutisme) komt alleen bij vrouwen voor. Zij hebben haargroei op plaatsen waar meestal alleen mannen haargroei ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld gezichtsbeharing.
Wij kunnen zorg dragen voor de verwijdering van ongewenste haren. Maar zelfs bij “definitieve” ontharing moet u er rekening mee houden dat er na verloop van tijd weer nieuwe haren kunnen groeien. Er kunnen na de geboorte geen nieuwe haarzakjes ontstaan. Maar onder invloed van hormonen kunnen “slapende’’ haarzakjes actief worden. Zoals bijvoorbeeld tijdens de puberteit, zwangerschap en overgang. Haargroei kan ook gestimuleerd worden door medicijngebruik.

Overbeharing kan behandeld worden door middel van  elektrische epilatie. Hierbij wordt met een miniscuul naaldje in het haarzakje gegleden om dit elektrisch te vernietigen. Na elke behandeling worden de haren zwakker en dunner waarna ze uiteindelijk definitief  vernietigd worden. Deze behandeling wordt toegepast voor grijs, lichtblond en rossig haar. De behandelperiode varieert van enkele maanden tot jaren, dit is afhankelijk van de grootte van het oppervlak.

Pigmentafwijkingen zijn veranderingen in de huid die te maken hebben met de pigmentcel in de huid. Een pigmentcel wordt ook wel melanocyt genoemd. Als dit pigment of melanine anders dan normaal verdeeld is in de huid, is dit te zien aan een donkere of lichte verkleuring van de normale huidskleur. Als de huid donkerder verkleurd is noemen we dit “hyperpigmentatie”. Een lichte plek noemen we ‘’hypopigmentatie”. Wanneer de pigmentcellen geheel ontbreken noemen we het ‘’depigmentatie’’. Vitiligo, postinflammatoire hyper- en hypopigmentatie, melasma (zwangerschapsmasker), pityriasis versicolor en naevi (moedervlekken) zijn voorbeelden van pigmentafwijkingen. Er zijn voor vele pigmentafwijkingen verschillende behandelingen mogelijk zoals bijvoorbeeld een chemische peeling, microdermabrasie en camouflagetherapie.